Massage bij kanker

Massage kan in dit proces een grote steun zijn.

Wanneer je in je eigen leven geconfronteerd wordt met de ziekte kanker, dan staat de wereld stil. Alles komt in het teken hiervan en het overwinnen van de ziekte te staan. Je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Veelal moet je verschillende ingrijpende behandelingen ondergaan. Voor jezelf en jouw omgeving is dit een moeilijke tijd.

Massage kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het masseren van mensen met kanker de kwaliteit van leven kan verbeteren. Door het aanraken met aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen. Ook symptomen als pijn, spanning, stress, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie verminderen. Er komt ontspanning voor lichaam en geest.

Wanneer massage?
Dit kan in elke fase.

Tijdens de behandel fase:
Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Ook nu kun je ter ondersteuning gemasseerd worden. De massage ontspant en kan vermindering van klachten geven.

Na de behandelfase:
Je komt in het controle traject. De behandeling is klaar, maar om de zoveel tijd moet je naar het ziekenhuis voor controle. Dit geeft spanning en onzekerheid. Je kunt ook nog klachten hebben van de behandeling, zoals slechte conditie, gewrichtsklachten, vermoeidheid, verminderde energie. De massage kan jouw herstel ondersteunen. Je kunt de regie over je eigen lijf en leven weer gaan voelen en er contact mee maken.

Wanneer je niet meer beter wordt:
Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang en hoe zal deze laatste tijd eruit zien. Hoe houd ik me staande na zo’n moeilijk bericht. Massage kan in deze tijd een moment voor jezelf zijn, ontspanning en liefdevolle aanraking. Een moment waar emoties gevoeld mogen worden.

Hoe ziet de massage eruit?
Voordat je voor de eerste keer komt, stuur ik je een intakeformulier. Deze vragenlijst kun je thuis op je gemak invullen en terugsturen. Tijdens het eerste consult zullen we samen de intake bespreken. De massage wordt aangepast aan de fase en behandeling waarin jij je bevindt en je lichamelijke klachten en conditie op dat moment. Dit bepaalt ook de duur van de massage.

Waar masseren?
Ik masseer in mijn eigen praktijk, maar ben je niet in de gelegenheid om naar mij toe te komen vanwege je ziekte, dan kom ik in overleg ook bij je thuis of in het ziekenhuis.

Mijn opleiding:
Eind 2019 heb ik de training ‘Massage en Kanker’ van de “Stichting voor Jou” positief afgerond.
Begin 2021 heb ik nog een update-training gevolgd die werd gegeven door het Instituut “Massage bij Kanker”